Novopazaraske mantije proglašene su najboljim jelom iz Srbije, odllukom popularnog portala za gastronomiju “Taste Atlas”. Objavljena je lista najboljih jela iz Srbije, na osnovu ocena korisnika ovog sajta. Na spisku se nalazi 72 jela.
“Pazarske mantije su jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno“, prenosi Taste Atlas.
Testo se prvo razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junećom, solju, biberom, lukom i malo ulja. Jednom napunjeno, testo se oblikuje u male loptice, ređaju u tepsiju, zatim peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju svoj jedinstveni ukus i miris.
“Mantije su obično praćene jogurtom koji se prelije i jede dok su još vruće”, piše u opisu ovog jela na sajtu Taste Atlas.
Na sledećem mestu je leskovački ajvar, pa komplet lepinja, leskovački roštilj…
Među 72 jela nalazi se i sjenički sir, na 38.mestu.
Popularni gastro portal osnovao je hrvatski novinar Matija Babić 2018.godine . Na njemu ima oko 10 hiljada jela, pića i namirnica iz celog sveta.
Poslednjih decenija mantije su podlegle „industrijalizaciji“. Proizvode se u specijalizovanim radnjama, ali se originalni recepti ne daju mašinskoj izradi. Sve mora ručno, za po desetak hiljada mantija dnevno. Jedna mantija, jedan zalogaj plus jogurt ili kiselo mleko. Ko voli, nek izvoli. Od apetita mu zavisi.